Přeskočit na hlavní obsah

Co je akné? Komplexní přehled akné, pupínků a černých teček: příznaky, příčiny, možnosti léčby.

Při všech těch řečech o akné bychom se také mohli pokusit tento stav trochu definovat. Akné je běžně používaný název pro póry ucpané kožním mazem (také známé jako bílé tečky a černé tečky), pupínky, uzliny nebo cysty, které se mohou objevit na obličeji, krku, ramenou, hrudníku, zádech, horní části paží a horní části nohou.

Většina teenagerů a velký počet dospělých trpí akné více či méně delší dobu. Tento stav není omezen na žádnou věkovou skupinu, rasu nebo pohlaví. Postihuje stovky milionů lidí po celém světě. Největší problémy s akné jsou nepříjemný vzhled pupínků a jizvy, které po nich mohou zanechat.

Typy akné

I když pupínkyjsou zdaleka nejběžnější formou akné a s tou, se kterou se většina lidí pravděpodobně setká nebo jím trpí, měli byste vědět, že existují i ​​jiné formy. Nejjednodušší formou je akné vulgaris, které obsahuje pouze komedony, nejjednodušší z lézí.

Léze jsou malé skvrny na kůži postižené akné, ačkoli termín „léze“ není omezen na změny způsobené akné v kožních tkáních. Akné léze jsou vnější formou komedonů, mazových folikulů ucpaných přebytečným mazem.

Komedony jsou známé jako černé tečky a bílé tečky v závislosti na tom, zda jsou póry otevřené nebo ne. Černé tečky jsou póry, jejichž rozšířené otvory jsou blokovány směsí keratinu a kožního mazu, který je na povrchu zčernalý. Bílé tečky jsou uzavřené póry naplněné sekretem mazové žlázy, která bobtná pod tkání.

Comendones jsou obvyklým cílem pro vybírání a mačkání. Nicméně otevření folikulu v méně než sterilních podmínkách vašeho domova pravděpodobně povede k mírné infekci. Otevřený pór je vstupním bodem pro všechny druhy bakterií.

Papuly – Papuly jsou malé, pevné obvykle zánětlivé vyvýšeniny na kůži, které neobsahují hnis. Velmi malé papuly se mohou také objevit v shlucích v důsledku reakce tkáně na akné.

Pustuly – Pustuly jsou malé zanícené vyvýšeniny na kůži, které jsou naplněné hnisem. Hnis je kombinací bakterií, bílých krvinek a odumřelých kožních buněk. Pustuly se obvykle tvoří kolem mazových folikulů a vlasů.

Makula – Makula je červená skvrna na kůži, která za sebou zanechala léze akné. Makuly jsou ploché, červené a odstávají od okolní kůže. Skupina makul dodává obličeji zanícený vzhled.

Uzel – Uzel je pevná léze, jedna z nejbolestivějších lézí způsobených akné. Uzlíky mají tendenci zasahovat do hlubších vrstev kůže a je známo, že vedou k destrukci tkáně. Jejich odstranění může být velmi bolestivé a zanechávají za sebou jizvy. Nodulární akné je těžká forma akné, která se léčí pouze isotretinoninem.

Cysty – Cysty jsou léze ve tvaru kapslí a obsahují tekutý nebo polotekutý hnis podobný tomu, který se nachází v pustulách. Cysty jsou však větší než pustuly a mohou být infikovány. Cysty se také rozšiřují hlouběji do kůže a zanechávají jizvu. Nodulocystické akné je pravděpodobně nejhorší typ akné, který člověk zná. Je odolný vůči léčbě a reaguje pouze na isotretinoin, látku získanou z vitaminu A.

Kdo trpí akné?

Věřte tomu nebo ne, skoro každý na světě má pupínky. Když tělo zařadí vyšší rychlost a ve věku začíná puberta z 12 začnou přebírat hormony. Nezáleží na tom, zda jste muž nebo žena. Nezáleží na tom, odkud pocházíte a kdo byli vaši rodiče. Nikdy jsem neslyšel o člověku, který by zůstal bez vady po všechny roky svého života. Ať už je to jídlo nebo znečištění, něco dříve nebo později naruší vaši hormonální rovnováhu.

U více než 40 procent všech dospívajících se vyvinou případy akné natolik závažné, že vyžadují lékařské ošetření. Většina případů je obvykle vyřešena bez nutnosti přepychové léčby, i když je zapotřebí více než jedna cesta k lékaři. Moderní věda však vytvořila širokou škálu léků na akné na předpis i volně prodejných, které lidem pomáhají vypořádat se s akné bez zbytečné bolesti.

Ne všechny případy akné však lze léčit tak snadno. Akné přichází a odchází samo od dvanácti do třiadvaceti let, ale u některých lidí se vyvinou těžké formy akné, zatímco u jiných se akné objeví poprvé až v dospělosti. To je většinou případ mužů. Kvůli vyšší hladině androgenů v jejich systémech trpí akné muži mnohem častěji než ženy. U žen je akné spojeno s jejich cyklem plodnosti a hormonálními změnami, které s sebou přináší.

Zatímco většina případů akné se omezuje na pokožku obličeje, většina lidí trpících tímto onemocněním zažívá alespoň občasné černé tečky nebo pupínky na pažích, na zádech, na hrudi nebo dokonce na hýždích.

Příčiny akné

Faktem je, že akné je výsledkem nadměrné aktivity hormonů. A dnešní prostředí vytvořilo tak hroznou hormonální nerovnováhu, že naše těla bojují jen o to, aby fungovala se 100% účinností.

Na obličeji, hrudi a horní části zad máme tisíce velmi jemných chloupků. Pod naší kůží a připojené ke každému z těchto vlasových folikulů jsou mazové žlázy, které produkují mastnou látku zvanou kožní maz. Za normálních okolností je kožní maz dobrá věc, protože zabraňuje vysoušení naší pokožky, rozzáří pokožku a udržuje ji jemnou a pružnou.

Ale akné je způsobeno nadměrnou činností těchto žláz, které pak produkují příliš mnoho mazu a vylučují mastné látky na naši pokožku.

Po celou dobu nástup puberty a přirozené změny v těle dospívajících znamenají, že dochází k hormonálním změnám. Ženy jsou také pravidelně vystavovány zvýšené hormonální aktivitě až do věku menopauzy.

Ale nyní je dobře známo, že naše životní prostředí na nás mělo obrovský dopad – naše velikost, hmotnost, růst a vzorce stárnutí, plodnost a celkové zdraví jsou ovlivněny množstvím znečištění a kvalitou vzduchu, který dýcháme, množstvím UV zářením ze slunce, jídlem, které jíme, a vodou, kterou pijeme a koupeme se.

Maso a mléčné výrobky, které jíme, obsahují růstové steroidy. Stopy pesticidů jsou téměř na všech druzích ovoce a zeleniny, které konzumujeme. Produkty jako pšenice a cukr pocházejí z geneticky modifikovaných plodin. Naše voda obsahuje chemikálie, které zabíjejí škodlivé organismy, které nám mohou způsobit onemocnění.

Hladina hormonů v našem těle je většinou zodpovědná za to, že žlázy produkují nadbytek oleje. Nakonec se to spojí s nerovnoměrným odlupováním odumřelých kožních buněk a končí ucpáním našich pórů.

Když se naše póry ucpou, způsobí to černé a bílé tečky, které mohou zůstat ucpané v našich pórech roky a roky. Závažnější problémy s akné, jako jsou pupínky, uzliny a cysty, se tvoří, když se bakterie stanou součástí směsi.

Bakterie zvaná Propionibacterium acnes normálně žije neškodně na vaší pokožce, ale když přebytečný maz začne ucpávat póry, živí se mazem a produkuje chemikálie a enzymy, které způsobují reakci imunitního systému těla. Kůže se zanítí a může pak vést k propuknutí pupínků, bolestivých uzlíků (pod kůží) nebo cyst. Aknózní uzliny a cysty mohou prasknout a rozšířit infekci do kožní tkáně, což pak může vést k hlubokým a trvalým jizvám.

Nemůžete mít pod kontrolou všechny faktory, které způsobují akné, ale existují systémy léčby akné, které jsou speciálně vytvořeny tak, aby potlačovaly bakterie způsobující akné interně i externě.

Sociální dopad akné

Sociální dopad akné je obrovský. Nepříjemný pohled na pupínky nutí mnoho lidí utíkat do blízka drogerii nebo lékárnu kvůli vnímanému vlivu akné na sociální vztahy. Každý rok lidé na pěti kontinentech utratí na celém světě stovky milionů dolarů za produkty proti akné.

Akné je jedním z nejproblematičtějších podmínkách naší doby. Zatímco většina lidí trpících akné nepociťuje žádné fyzické nepohodlí, kompenzují to psychickými jizvami. Tento účinek nebyl do hloubky studován, protože akné je běžný, neohrožující stav, který přichází a odchází sám o sobě a jakékoli psychologické účinky s ním spojené nebyly považovány za zvlášť důležité.

Akné má však na životy dnešních lidí silnější, než se předpokládalo. Studie provedené výzkumníky ukázaly, že lidé trpící akné také vykazují:

  • Nízké sebevědomí
  • Frustrace
  • Pocit nedostatečnosti
  • Deprese
  • Odmítání stýkat se
  • Nízké sebevědomí

Tyto účinky jsou spouštěny negativní vliv akné na vzhled az toho vyplývající obavy z negativních reakcí okolí. Lidé trpící akné mohou skončit neuspokojivým životem a selhat ve škole, zaměstnání a sociální interakci.

Akné u dospělých

akné u dospělých, které se často nazývá temnou stránkou akné, je jedním z těch trapných témat mezi dospělými, především proto, že většina lidí se ho s přibývajícím věkem zbavuje přirozeně. Oficiální statistiky ukazují, že akné v určité fázi jejich života postihuje 25 procent všech dospělých mužů a 50 procent dospělých žen. To z toho dělá docela velký problém, zvláště v dnešním světě, kde je společenský život velmi důležitý a fyzický vzhled hraje zásadní roli v kariéře každého. Obličej plný červených skvrn je dost špatný pro dospívajícího, ale nekonečně horší pro dospělého.

Jednou z prvních věcí, které lze ze statistických údajů vyčíst, je fakt, že akné není u dospělých zrovna neobvyklé. Akné u dospělých je obvykle rozděleno mezi těžké případy akné, které nikdy nezmizely, a vzplanutí spící akné u jedinců ve věku 30 až 40 let. Existují také případy, kdy se u lidí poprvé objevilo akné v dospělosti, i když takové případy jsou poněkud vzácné. a spouštěné většinou chemikáliemi nebo chronickým fyzickým tlakem na kůži. Příčiny akné u dospělých nejsou vědou zcela pochopeny. Předpokládá se, že za určitou část případů jsou zodpovědné hormony, což znamená, že některým lidem se podařilo akné potlačit hormonální léčbou. V každém případě, akné dospělých zaručuje výlet k lékaři.

Bez ohledu na své kořeny má akné dospělých stejné M.O. jako běžné formy. Maz, mastná látka vylučovaná mazovými žlázami připojenými k vlasovým folikulům, se mísí s odumřelými kožními buňkami a ucpává folikul. Bakteriím se tak začne dařit v uzavřeném prostředí a folikul nabobtná bílými krvinkami a bakteriemi, které se uvnitř navzájem zabíjejí. Pokusy řešit situaci rozmáčknutím pupínků mají také tendenci zhoršovat situaci tím, že nechráněné maso je vystaveno většímu množství bakterií.

Dospělí trpící akné by se měli vyhýbat silným čisticím prostředkům obsahujícím silné chemikálie. Ženy by si také měly dávat pozor na svůj make-up, zatímco muži by se měli snažit holit, aniž by si přitom poškodili pokožku. Vystavení prachu a znečištění je další věc, které je třeba se vyhnout, a pleť by měla být udržována co nejčistší, aniž byste to přeháněli.

Lasting Effects of Teen Acne

Dospívající léta jsou pro každého teenagera obdobím zkoušek. Přestože všechny starosti dospělosti jsou ještě daleko v budoucnosti, dospívající nejsou zrovna šťastní. Bezstarostnost a nevědomost dětství nechává prostor pro vzpouru a otázky o místě pod sluncem. Při hledání vlastní cesty životem se dospívající často cítí nejistě a nepochopeni. Bohužel, pokud hledání místa ve světě nestačí, musí se teenageři potýkat i s kožními problémy, jako je akné. Tento nevzhledný stav je prokletím mnoha teenagerů kvůli účinkům, které má na psychologické úrovni.

K podpoře negativního sebeobrazu v teenagerovi není potřeba mnoho. Většina z nich je alespoň trochu nejistá svým vnějším vzhledem kvůli různým skutečným nebo smyšleným vadám. Ale skutečný stav, který způsobuje skutečné nepohodlí a poznamenává mladou tvář, je něco úplně jiného. Křehký sebeobraz a sebeúcta teenagerů se těžce vyrovnávají s tlakem, který vyvíjejí názory druhých a srovnávání s různými vzory, které teenageři pro sebe nacházejí. V extrémních případech se negativní sebeobraz změní v sebenenávist a znetvořující stav je vnímán jako krutý nástroj sebetrestání za to, že nedosáhnete nějakého standardu nebo jiného.

Mladí lidé žijí v malých světech. Rodiče, přátelé a amorfní skupina poloznámých spolužáků jsou limity jejich společenského života. Přirozeně, teenageři mají tendenci přikládat větší důležitost chvále nebo kritice od svých přátel nebo spolužáků na základě toho, že vás rodiče stejně milují a jsou fatálně zaujatí. Ale protože teenageři dokážou být k sobě velmi krutí, kritika spolužáků je často nelaskavá a má ublížit. To slouží ke zvýšení pocitů úzkosti a stresu, což má za následek stažení ze sociálního prostředí do soukromého světa bolesti a studu.

Mladí lidé jsou strašně vážný ohledně vnějšího vzhledu a kritiky. Stále jsou daleko od věku, kdy se lidské bytosti vyrovnávají samy se sebou a už je příliš nezajímá, co říkají nebo myslí ostatní. Skrýt své tělo nebo tvář a stydět se jen proto, že někdo jiný řekl, že tohle je věc, kterou je třeba udělat, je chyba a dospívajícím by se mělo pomoci, aby to viděli. Akné lze porazit vytrvalostí a používáním správných produktů. Je však třeba bojovat i s psychologickými účinky akné, jinak nikdy nezmizí. Mladý muž, který se nenáviděl za to, že má na obličeji pupínky, se promění v dospělého, který se nenávidí za to, že má malou nadváhu nebo nevydělává tolik peněz jako nějaký spolupracovník.

Pocit nepohodlí a studu ze sebe sama ne vždy včas odezní. Někdy prostě najde nový problém, aby fungoval jako zdroj energie. Toto je trvalý účinek akné: špatný obraz sebe sama, nedostatek sebedůvěry a pocit znevýhodnění při srovnávání se s ostatními lidmi. Tyto nálady a smýšlení mohou komukoli zničit společenský život a často také překážejí v profesním rozvoji. Bohužel, akné není jen do hloubky kůže. To je hlavní důvod, proč byste měli najít léčbu akné, jakmile ji budete potřebovat.

 

Jizvy po akné

Jizvy po aknéjsou stopy po lézích, které se nezhojila nebo se zanítila. Jejich velikost, frekvence a typ závisí na různých genetických faktorech, které jsou vlastní každému člověku. U některých osob je pravděpodobnější, že se jim na kůži tvoří jizvy kvůli jejich původu a barvě pleti. To je důvod, proč se mnoho lidí chce ujistit, že se jejich léze správně zahojí.

Existují pouze dva typy jizev po akné. Nejjednodušší jizva není nic jiného než skvrna na kůži nesoucí hnědou, růžovou nebo fialovou barvu, svědectví o tom, že tam byl pupínek. Druhý typ se nazývá jizva po pořezání ledu a je to malá dírka v kůži, kde bývala léze. Jizvy obvykle zanechávají pouze zanícená léze, jako jsou pustuly, uzliny nebo cysty. Rozmáčknutí komedonu však může způsobit zanícené léze a jizvu.

Pigmentové jizvy jsou výsledkem kožního vlastního procesu obnovy přirozené barvy v hojící se tkáni. Koncentraci pigmentu lze snížit různými typy ošetření, jako jsou bělící krémy, pleťové vody nebo laserové operace. Výběr volně prodejných přípravků by měl záviset na typu a závažnosti vašeho akné. Pokud si nejste jisti, co vybrat, poraďte se s dermatologem.

Mírné jizvičky po akné mizí až šest týdnů. Pokud volně prodejné přípravky na akné nezaberou, poraďte se znovu se svým lékařem a ten vám doporučí silnější léčbu jizev, případně i krémy na bázi retinoidů. To se provádí, aby se zabránilo vzplanutí akné a aby se podpořilo odlupování kožních buněk v jizvách a kolem nich.

Další úrovní v léčbě jizev po akné je chemický peeling vaší pokožky. Kyselina lykolová, salicylová nebo mléčná se používá k odlupování poškozené vrchní vrstvy pokožky a vyvolání tvorby nové a hladší vrstvy. Tento postup může být prospěšný i při aktivním akné. Peelingy se obvykle provádějí po dobu týdnů nebo měsíců a jsou většinou účinné proti pigmentovým jizvám.

Druhý typ jizev po akné se častěji léčí dermabrazí nebo laserovým resurfacingem. Dermabraze znamená odstranění vrchní vrstvy pokožky pomocí vysokorychlostního rotačního drátěného kartáče nebo diamantem potaženého kamene. Tento postup vyžaduje více než jedno sezení pro každou jizvu a má nevýhodu v tom, že se jizva vůbec neodstraní. Jednoduše to dělá méně viditelné.

Lepší léčba jizev po akné je laserový resurfacing kůže. Podobně jako u slunečního záření lékaři využívají koncentrovaného světla laserového paprsku ke spálení menší či větší části svrchní vrstvy kůže. Mnoho dermatologů a kosmetických chirurgů doporučuje tento postup před dermabrazí.

Nejlepší způsob, jak se postarat o problém s jizvami po akné, je použít léčbu akné, která skutečně pomůže vašemu tělu skoncovat se základní příčinou akné a jednoduše jizvám vůbec zabránit.

Varianty těžkého akné

Těžké formy akné postihují jen málo lidí. Pro lidi, kteří trpí, však představují velké potíže. Jsou extrémně znetvořující a mohou mít na postiženého psychické následky.

Acne conglobata je chronická a závažná forma acne vulgaris (běžné akné). Obvykle se vyznačuje hlubokými abscesy, těžkými záněty, těžkým poškozením kůže, jizvami, černé tečky jsou většinou nápadné a rozšířené. Často se objevuje na obličeji, hrudníku, zádech, stehnech, nadloktí a hýždích. Obvykle postihuje ty, jejichž věk je mezi 18-30 lety.
U acne conglobata se kolem mnoha komedonů tvoří zánětlivé uzlíky, které se postupně zvětšují, až se rozpadnou a vytečou hnis. Pod uzly se mohou tvořit hluboké vředy, které vedou k jizvám keloidního typu, a nad hluboce ulcerovanými uzlíky se mohou tvořit krusty

Akné conglobata může předcházet akné cysta, papuly nebo pustuly, které se nehojí, ale místo toho se rychle zhoršují. Občas se akné conglobata objeví v akné, které bylo spící po mnoho let.

Acne fulminans je náhlý nástup vysoce destruktivního zánětu, který běžně trápí mladé muže. Jsou patrné příznaky těžkého nodulocystického, často ulcerujícího akné, bolesti kloubů a horečky. Může být důsledkem neúspěšné léčby acne conglobata. Nereaguje dobře na antibiotika, takže se běžně předepisují accutane a perorální steroidy. Ke snížení zánětu mohou být podávány kortikosteroidy nebo nesteroidní protizánětlivé léky. Záchvaty acne fulminans se mohou opakovat a u pacienta se může objevit akné, které vyžaduje dlouhodobou léčbu isotretinoinem.

Gramnegativní folikulitida je komplikací zneužívaného a dlouhodobého užívání antibiotik. Pacienti s tímto typem akné jsou obvykle léčeni accutane, protože je známo, že je účinný proti gramnegativním bakteriím. Slovo „Gram“ označuje modrou skvrnu používanou v laboratořích k detekci mikroskopických organismů. Některé bakterie se nebarví modře a nazývají se „Gram negativní“.

Pyoderma faciale je typ akné, který postihuje především ženy ve věku 20–40 let. Omezuje se na obličej, objevuje se náhle jako hluboké i povrchové cystické léze obličeje s propojovacími „tunely“ mezi cystami, zarudlý zánět kůže a mírný otok (edém) kůže, zřídka přetrvává déle než rok resp. ano a nesouvisí s mastnou pletí.

Tipy péče o pleť pro lidi trpící akné

Buďte jemní

 První věc, kterou si zapamatujte, je, že ke svému obličeji musíte být jemní. Neomývejte si obličej horkou ani studenou vodou. Používejte vlažnou vodu a jemný čisticí prostředek dvakrát denně a po cvičení v posilovně, pokud cvičíte. Vyhněte se běžnému mýdlu a dalším podobným produktům, které jsou naplněny agresivními chemikáliemi. Pokud nejste obeznámeni s čisticími prostředky, požádejte o radu lékaře.

Jemně si umyjte obličej a důkladně opláchněte. Osušte si obličej a vyhněte se drhnutí. Drhnutí by mohlo otevřít tisíce neviditelných lézí ve vaší kůži, které jsou perfektní živnou půdou pro bakterie.

Držte ruce pryč od pokožky

I když je to proti vašim instinktům, musíte se naučit dávat ruce pryč od pupínků a jiných lézí. Vymačkávání pupínků je špatný nápad, pokud to neprovádí lékař za sterilních podmínek.

Pro chlapy

Pokud se musíte holit, pak na to buďte velmi opatrní. Proveďte test na sobě a zjistěte, který typ holicího strojku je pro vás lepší. Řekl bych, že elektrické holicí strojky jsou věc, kterou můžete použít, pokud trpíte akné, ale každý muž ví lépe, co funguje v jeho případě. Jemně se oholte a vyhněte se otevření existujících lézí.

Pro dívky

Kosmetika je jedním z menších kořenů akné. Pokud procházíte léčbou akné, vybírejte pouze kosmetiku bez oleje, jinak je dobrý účinek promarněn. Měli byste si také na sobě udělat testy a zjistit, která kosmetika vám neucpává póry. Dávejte si pozor na vedlejší účinky, pokud používáte produkty, jejichž etikety říkají „navrženy tak, aby neucpávaly póry“.

Držte se mimo slunce

Ano, opálení by vám slušelo, ale měli byste se na chvíli naučit obejít se bez něj. Rizika vystavení slunci nejsou přijatelná, když si uvědomíte, že slunce neléčí akné. UV paprsky jednoduše vysušují vnější vrstvy pokožky a způsobují její odlupování. Jakmile však budete pryč od slunce, akné se vrátí. Delší expozice z vás také udělá jistého kandidáta na rakovinu kůže.

Akné je velký problém: Jak najít léčbu akné?

Akné , nejvíce obyčejně známý jako pupínky, je prokletí téměř každé tváře a nejhorší noční můra pro ty příliš nešťastné, že trpí. Jak tyto pupínky vyléčit?

Je to nejčastější kožní onemocnění současnosti. Jen ve Spojených státech je akné nakaženo téměř 60 milionů lidí, přičemž jím trpí 85 procent teenagerů.

Akné je porucha vyplývající z působení hormonů na kožní mazové žlázy (mazové žlázy), což vede k ucpání pórů a propuknutí lézí běžně nazývaných pupínky nebo pupínky. Akné se obvykle vyskytuje na obličeji, krku, zádech, hrudníku a ramenou.

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, akné není jen nemoc teenagerů. Je to sociální prokletí a v určitých případech může být zneklidňující a znetvořující. Má to významný ekonomický dopad, protože lidé utrácejí spoustu peněz za léčbu a terapie bez předpisu a na předpis.

Případy akné se liší od mírných až po vážně znetvořující. Sahá od komedonů (černé tečky a bílé tečky) po uzliny a cysty. Zde je několik termínů akné, které vám mohou pomoci lépe porozumět akné.

Comedo nebo Comedones jsou jednoduše ucpaný a zvětšený vlasový folikul. Když je komedo otevřené, obvykle se mu říká černá tečka. Když je uzavřený nebo hluboko do kůže, obvykle se nazývá whitehead. Bílá tečka se liší barvou od tečky, protože otvor ucpaného mazového folikulu k povrchu kůže je uzavřený nebo velmi úzký, na rozdíl od rozšířeného folikulárního otvoru černé tečky. Černé tečky ani bílé tečky by neměly být vymačkávány ani rozebrány, ledaže by je extrahoval dermatolog za sterilních podmínek. Tkáň poraněná zmáčknutím nebo vytržením se může infikovat stafylokoky, streptokoky a dalšími kožními bakteriemi.

Papuly jsou zanícené léze, které se obvykle objevují jako malé růžové hrbolky na kůži a mohou být citlivé na dotek. Skupina velmi malých papulí a mikrokomedonů může být téměř neviditelná, ale na dotek působí jako „smirkový papír“. Papule je způsobena lokalizovanou buněčnou reakcí na proces akné.

Pustuly jsou papuly zakončené hnisem vyplněnými lézemi, které mohou být na bázi červené. Pudula, která se tvoří nad mazovým folikulem, má obvykle uprostřed vlas. Puchýře akné, které se hojí, aniž by progredovaly do cystické formy, obvykle nezanechávají žádné jizvy.

Noduly jsou pevné, kopulovité nebo nepravidelně tvarované léze. Obvykle se vyznačují zánětem, zasahují do hlubších vrstev kůže a mohou způsobit destrukci tkáně, která má za následek zjizvení. Uzel může být velmi bolestivý. Nodulární akné je závažná forma akné, která nemusí reagovat na jiné terapie než isotretinoin.

Cysty se mohou jevit jako uzliny, ale jsou plné hnisu, velmi bolestivé a mohou způsobit zjizvení. Obvykle jsou popisovány jako mající průměr 5 mm nebo více.

Už vás nebaví dívat se do zrcadla a vidět ty samé ošklivé skvrny a skvrny? Rozčiluje vás, že nikdy nemůžete jít ven a bavit se, protože lidé neustále zírají? Pak to zní jako nejvyšší čas s tím něco udělat. Existuje řada spolehlivých systémů léčby akné, které útočí na příčiny i následky akné kdekoli na vašem těle.

Různá léčba akné

Akné je dnes nejběžnější kožní onemocnění. Zde jsou některé z různých způsobů léčby akné, které jsme sestavili právě pro vás.

Umyjte si obličej dvakrát denně (maximálně třikrát) jemným a neparfémovaným čisticím prostředkem. Vyhněte se používání mýdel, protože obsahují agresivní chemikálie a přísady, které mohou poškodit vaši pokožku.

Nedotýkejte se obličeje. Přestaň si dávat ruce za obličej! Často jsem vinen tím, že si při čtení položím ruku na stranu hlavy. Dalším běžným problémem při přemýšlení je také tření nebo podpírání brady. Vyvarujte se tření, dotyku nebo poškrábání pokožky rukama. Vaše ruce obsahují mnoho bakterií, které mohou způsobit vzplanutí akné. Je to pravděpodobně jedna z nejobtížnějších věcí, kterým je třeba se vyhnout, protože velké části kontaktu ruky s tváří po celý den jsme v bezvědomí. Zvykněte si vyhýbat se kontaktu rukou a být si toho vědomi během dne, abyste se vyhnuli bakteriím.
Vyhněte se pokušení vybírat, píchat a mačkat si akné. To pošle infekci hlouběji do kůže a může způsobit vážné jizvy.

Na mírné až středně těžké akné můžete jako alternativu k benzoylperoxidu použít volně prodejné topické masti, roztoky, pleťové vody nebo gely, které obsahují benzoylperoxid, kyselinu salicylovou nebo kyselinu azelaovou. Benzoylperoxid je nejlepší při zabíjení P. acnes a může snížit produkci oleje. Resorcinol, kyselina salicylová a síra pomáhají odbourávat černé a bílé tečky. Kyselina salicylová také pomáhá omezit odlupování buněk lemujících folikuly mazových žláz.

Lze také aplikovat lokální antibiotické roztoky a pleťové vody.

Tea tree oil je přírodní antibiotikum a antibakteriální činidlo a má vysušující účinek na pokožku. Udržuje bakterie P. Acnes na uzdě spolu s klesající mastnotou obličeje, což z tohoto oleje činí investici, která se vyplatí.

Síra pomáhá hojit stávající vady tím, že uvolňuje póry.

Alfa nebo beta hydroxylové kyseliny (AHA nebo BHA) působí tak, že udržují pokožku exfoliovanou. Kyselina glykolová, nejznámější z této skupiny, je užitečná adjuvantní terapie pro mírné akné. Kyselina mandlová, méně známá, ale ta, která kombinuje keratolytické vlastnosti kyseliny glykolové s přirozenými antibakteriálními vlastnostmi, které pomáhají snižovat přítomnost P. acnes, lze považovat za účinnější alfa hydroxylovou kyselinu při léčbě lézí akné. Je také mnohem méně dráždivá než kyselina glykolová, což je faktor, který může být velmi důležitý pro osoby s citlivou pokožkou, které nemohou používat jiné prostředky, jako je Retin-A, benzoylperoxid, síra nebo kyselina salicylová. Je účinný při léčbě mírných případů akné sám o sobě a lze jej úspěšně použít s jinými terapiemi středně těžkého akné.

Tyto léčby jsou obvykle účinné pouze u mírných až středně závažných problémů s akné. Účinnost obvykle trvá několik týdnů nebo přibližně tři až šest měsíců, než se projeví. U těžších a závažnějších stavů akné se neváhejte obrátit na svého dermatologa.

Pokud máte pocit, že na vaše problémy s akné existuje lepší řešení, máte pravdu. Můžete vyzkoušet systémy na léčbu akné. Bylinné pilulky zabíjejí bakterie, hloubkové vody na obličej a tělo otevírají póry a čistí, ochranný krém funguje jako štít pro vaši pokožku.

Jak tomu zabránit. akné 

Nikdo nechce mít akné. Každý člověk s akné se ho chce zbavit. Každý chce předcházet akné. Bohužel ne každý z nás ví, jak předcházet akné. Neexistuje žádný zázračný lék, který by "zlikvidoval akné do 3 dnů". Žádný zázrak se nekoná. Existují ale ošetřující přípravky, které vám s akné pomohou. Měli byste si však uvědomit, že akné můžete předejít.

Fakta o akné

Fakt číslo jedna. > Kosmetický průmysl vydělává miliardy dolarů na veřejné snaze o skvělou pleť. Peníze používají k propagaci a zvěčňování svých produktů. Nenechte se zmást humbukem.

Fakt číslo dvě. Existuje mnoho faktorů, které přispívají k ucpávání pórů: jako je dehydratovaná pokožka, nesprávné čištění, nadměrná produkce mazu, nadměrné hromadění odumřelých kožních buněk, hormony, nadměrné pocení, špinavá práce nebo herní prostředí, genetika, make-up, prsty na obličeji, alergické reakce, strava s vysokým obsahem cukru a mnoho dalších.

Fakt číslo tři. Většina nečistot na pleti je způsobena ucpanými póry, takže nejlepší způsob, jak mít krásnou pleť, je uvolnit póry.

Jak předcházet akné

1. Vyhněte se produktům na bázi oleje, jako jsou pleťové vody, mycí přípravky a kosmetika. Hledejte produkty, které jsou „nekomedogenní“, to znamená, že nebudou ucpávat vaše póry.

2. Když cvičíte nebo sportujete, nenoste těsnou čelenku, baseballovou čepici a/nebo helmu a ujistěte se, že věci nasáklé potem vyperete pokaždé, když si je obléknete.

3. Udržujte pokožku hydratovanou a vlhkou, aby vaše buňky mohly správně fungovat. Zvlhčete svůj obličej jemnými, nekomedogenními zvlhčovači, abyste jej udrželi hydratovaný. Zvlhčování je nutností. Opět platí, že nejlepší je produkt s nejmenším množstvím chemických přísad. Po očištění obličeje vždy použijte lehký hydratační krém.

4. Vyčistěte si póry tonikem bez alkoholu nebo pleťovým kondicionérem na vatových tamponech. Nepokoušejte se drsně drhnout, jinak si svléknete a poškodíte pokožku. I po opláchnutí obličeje, pokud neodstraníte zbytek čisticího prostředku a uvolněné zbytky nečistot, pouze zapustíte tyto nečistoty hlouběji do pórů, když na ně navrstvíte séra a zvlhčovače. Absolutně nejlepší způsob, jak provést toto hloubkové čištění pórů, je tonikum bez alkoholu nebo pleťový kondicionér na vatových tampónech. Není třeba poškozovat vaši pokožku intenzivním drhnutím nebo silnými kyselinami, jednoduše otřete tonerem navlhčenými vatovými tampony, dokud nezmizí i poslední bavlna dokonale bílá.

5. Adstringenty, kyselina salicylová, kyseliny retinové a kyseliny glykolové, všechny působí, aby zabránily ucpávání pórů. Buďte si vědomi některých aktivních složek, jako je benzoylperoxid, tyto složky mohou způsobit velké vedlejší účinky.
Takže toto jsou velmi snadné kroky k odstranění nebo zmírnění vašeho problému, začněte ještě dnes. Krása začíná u vaší pleti.

Toto je 5 hlavních tipů. Je jich ještě více a nezapomeňte zvážit produkty na léčbu akné.

Bylinná léčba akné

Existuje několik bylinné produkty na léčbu akné, které vám pomohou udržet vaši pokožku zdravou. Pojďme se podívat na jejich přísady.

 

Pampeliška (kořen)

 

Tak rozšířená bylina, jako je pampeliška, slunečnice nebo čeleď Asteraceae, je známá svými detoxikačními vlastnostmi. Proto perfektně funguje, když se s jeho pomocí léčí kožní vady.

 

Tyto obvyklé kalhotky našich dvorců obsahují spoustu látek užitečných pro naše tělo: cholin, hořké sloučeniny, inulin, vápník, kyselina křemičitá, sodík, síra a draslík, který je také vysoce koncentrovaný v čerstvých listech.

Třapatka nachová (prášek)

 

Echinacea stimuluje imunitní systém, protože přispívá k tvorbě určitých bílých krvinek. Také posiluje buněčné stěny, takže člověk je méně vystaven riziku způsobenému viry a bakteriemi. Nejsou schopni prorazit dobře chráněné zdi. Takto se můžete starat o to, aby vaše pokožka udržela zánětlivé stavy na uzdě. Rostlina roste jako divoká květina v Kanadě a USA. V současnosti se s ní můžeme setkat také v Evropě a Asii a také jako kulturní rostlina.

 

Tato rostlina je také dobrá při nachlazení a chřipce díky svým vlastnostem posilujícím imunitu. Mělo by se užívat perorálně. Při lokální aplikaci léčí takové kožní stavy a ekzémy, lupénku a bodnutí hmyzem. Díky svým antimikrobiálním vlastnostem může třapatka inhibovat bakterie a zpomalovat tvorbu hnisu.

Lopuch (kořen)

 

Lopuch roste téměř všude: na severu USA, v Asii a Evropě. Jeho listy a kořeny byly po staletí používány k léčbě téměř všech kožních onemocnění a nemocí, jako je akné, ekzémy, rakovina kůže a další. Lopuch pomáhá obnovit hladkost pokožky a má mírný antibiotický účinek.

Dock žlutý (kořen)

 

Tato vytrvalá kvetoucí rostlina je známá jako obecný systematický toner. Jeho listy jsou vynikajícím zdrojem vitamínu A, bílkovin, železa a draslíku. Obvykle se kombinuje se sarsaparillou v mastech, krémech a odvarech proti chronickým kožním onemocněním, např. lupénce, ekzémům, kožním vyrážkám. Kombinace těchto dvou rostlin je účinná díky kombinaci adstringentního taninu a purgativních antrachinonů, které mají aktivní antimikrobiální vlastnosti.

Cayenne (40 HU)

 

Kořeněná a pálivá chuť červeného pepře cayenne má složku označovanou jako kapsaicin, která při lokálním použití na oblast pokožky může snížit bolest a podráždění. Tato podobná zklidňující funkce může pomoci odstranit svědění a podráždění způsobené kožní psoriázou. Kajenský pepř funguje jako nosič, který může aktivovat a napomáhat aktivitě některých dalších prvků na kožní mazové žlázy a kožní póry.

Červený jetel (květ)

 

Červený jetel je známý tím, že je bohatý na vitamíny nezbytné pro pokožku, jako je vitamín A a vitamín B-komplex. Používá se k odstranění toxinů z krve. Za starých časů se čerstvé květiny sekaly a přikládaly přímo na kůži, aby se léčily záněty po bodnutí hmyzem. V dnešní době je extrakt z červeného jetele jednou ze složek krémů a mlék proti kožním onemocněním, jako je lupénka.

Kořen lékořice

Tato sladkokvětá bylina se po staletí používá v ajurvédě a tradiční čínské medicíně. Požití ve správném množství může snížit záněty a zarudnutí kůže, léčit dermatitidu a některé infekce. Lékořice se také používá jako zesvětlovač pokožky a jako změkčovadlo v čisticích prostředcích a krémech.

Nedoporučujeme, abyste takovou směs vytvořili na kuchyňském stole. Pamatujte na tyto účinné rostliny, když si pořizujete přípravky na léčbu akné. S takovými přísadami dosáhnete požadovaného účinku.

Jak najít nejlepší řešení pro léčbu akné?

Když vybíráte řešení na léčbu akné, chcete, aby fungovalo a chcete, aby bylo za rozumnou cenu. Můžete být frustrovaní při výběru těch nejlepších přípravků na boj proti akné, protože je jich dnes na trhu velké množství.

Existují skvělé tipy, které vám mohou výběr toho správného produktu mnohem usnadnit.

1. Pokyny doporučené FDA

Existuje několik doporučení pro výběr bylinné léčby proti akné. Nová pravidla Food and Drug Administration například zajišťují, že organické nebo rostlinné léky:

• Je třeba vzít v úvahu všechny bezpečnostní normy

• Neobsahují žádné škodlivé přísady, kontaminanty nebo nečistoty

• Výrobek by měl být řádně označen v souladu s pokyny stanovenými normami.

Jak vidíte, je dobré používat stejné pokyny doporučené FDA při výběru krému, pleťové vody, oleje nebo jiného podobného produktu proti akné.

2. Je klinicky testován?

Žijeme v epoše medicíny založené na důkazech a svůj úsudek bychom měli zakládat na skutečných svědectvích a čistých faktech a důkazech, a ne jen na nahých tvrzeních. Vyberte si proto dobrou, vícesložkovou pomůcku proti akné, která obsahuje složky, které jsou klinicky testovány časem a zkušenostmi a byly doporučovány kvalifikovanými zdravotníky a lékaři pro každodenní použití.

3. Je zcela v souladu?

Vysoce kvalitní doplňky jsou vyráběny v souladu s recepturami, které minimalizují rizika možných následků pro velkou část kupujících. Ti, kteří hledají účinný systém péče o pleť, by měli najít ten, který je vhodný pro lidi jakéhokoli věku a pohlaví. Navštivte fórum pro léčbu akné a procházejte recenze. Váš produkt by měl být hodnocen tak, že poskytuje stejně rychlé a nejlepší výsledky u mladých dospělých, stejně jako u žen a mužů středního a staršího věku.

4. Je to bez rizika?

Některé programy proti akné mají vedlejší účinky stejně jako tradiční léky. Proto při výběru produktu prozkoumejte, zda tento doplněk péče o pleť nemá žádné nežádoucí účinky na vaše tělo.

Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je dobře si prostudovat všechna fóra o akné, která můžete najít, a zjistit, zda produkt, který chcete používat, má schválení některého známého významného mezinárodního zdravotnického orgánu. Suma sumárum, věnujte pozornost názoru většiny, protože ten bude ten správný. Můžete najít nejlepší produkt pro vaši pokožku, pokud vezmete v úvahu tento faktor.

5. Porovnejte a zjistěte, zda je produkt cenově dostupný a ekonomický

Produkt péče o pleť pro pacienty s akné nelze označit za nejlepší, pokud není cenově dostupný. Nejlepší volbou by tedy byl produkt, který vám dá více za méně.

Pokud půjdete do lékárny, uvidíte v něm mnoho produktů různých typů. Všechny jsou zaměřeny na boj s akné. Uvidíte pleťové vody, krémy pro péči o pleť, doplňky stravy, pleťové vody, oleje, abyste problému předešli. Existuje mnoho značek, které vyrábějí přírodní produkty, ale ne všechny fungují správně, aby přinesly dobrý výsledek. I ty produkty, které se často používají, mohou vést k nežádoucím účinkům.

Hlavní věc je vzít v úvahu recenze ostatních lidí, kteří se snaží léčit své stavy tím či oním produktem, a poté sdílet dojmy a informovat ostatní uživatele, zda byl produkt užitečný.

Pilulky na léčbu akné bez chirurgického zákroku 

Muži a ženy se často pokoušejí léčit akné a zlepšit svůj vzhled, zvažují chemické techniky, které mohou mít velmi nepříznivé, dokonce život ohrožující účinky až po chirurgické zásahy. Nyní však mnoho lidí chápe, že nejbezpečnějším způsobem, jak dosáhnout požadovaného výsledku, je užívat léky přírodního původu.

Při užívání bylinných drog bude celé vaše tělo zdravé. Můžete zmírnit bolest a předejít zdravotním problémům, pokud zvolíte přírodní produkty. Udělejte ze své fyzické kondice první prioritu. Přírodní pilulky na léčbu akné přinášejí skvělé výsledky a jsou absolutně bezpečné. Pokud se rozhodnete užívat pilulky na léčbu akné přírodního původu, výsledky zaznamenáte velmi brzy. Nebudete trpět žádnými komplikacemi, protože tyto pilulky neobsahují žádné nepřirozené přísady a konzervanty. Po pouhých několika dnech užívání doplňků budete mít čistou pleť na obličeji a akné na těle také zmizí. Zbavíte se takových známek stárnutí, jako jsou vrásky nebo strie.

Pilulky na léčbu akné obsahují bylinku zvanou „elixír mládí“. Podle legendy se rostlina dříve používala k léčbě všech kožních onemocnění. Bylina neroste široce a kvete pouze dvakrát ročně. Extrahovat užitečné látky proto vyžaduje čas a úsilí. Podle výzkumu tyto bylinky obsahují biologické složky, které vaši pokožku vyčistí. Pilulky na léčbu akné vám mohou poskytnout to, co potřebujete, a posílí vaše sebevědomí.

Prášky na léčbu akné mohou být dodávány s vitamínem E, což je také dobrý antioxidant a zvlhčovač. . Díky čisté pleti se budete cítit mladistvě a přispěje to ke zlepšení sebevědomí – to vše bez možných vedlejších účinků!

Přírodní přípravky na léčbu akné

Takže jste již zralí na prostředky pro svůj boj a již jste si zvolili způsob, jakým budete nelitujte akné a zničíte jakékoli akné, které se objeví na vaší pokožce, ať už na ramenou, nohou, pažích nebo kdekoli. Ale otázka je otevřená se samotnými prostředky, které ve svém boji použijete. Ano, tento případ se týká přírodní léčby akné.

Příčin aknéje celá řada. Tyto příčiny jsou prostě mnohostranné, takže se stává, že prostě nevíte, odkud se tato nechutná místa vzala. Akné může být způsobeno hormony nebo nezdravým životním prostředím – zdá se, že se objevuje odnikud! Ale příčina je určitě vždy přítomna.

Taková rozmanitost příčin spouští velké množství přírodních možností léčby akné. Obvykle jsou prokázány testy nebo širokými praktickými aplikacemi, ale přesto nelze předpovědět, zda některý z nich bude ve vašem případě skutečně užitečný. Ale nechť taková rozmanitá volba dává svobodu pro vaše činy. Existuje mnoho typů produktů a každý z nich má jiné působení.

Co je při výběru přípravku proti akné opravdu důležité, je přečíst si recenze. To samozřejmě neplatí jen u přípravků proti akné. Recenze produktů nejsou psány pro zábavu. Čemu byste měli věnovat pozornost při čtení recenzí přírodní léčby akné? Velmi často se píše, že produkty jsou doporučovány pouze na doporučení lékaře. V tomto případě je nepochybně lepší poradit se před použitím takových přípravků s dobrým odborníkem.

Recenze produktu vám také může poskytnout stručné informace o pověsti produktu. Zkuste vypátrat jakékoliv informace o referencích firmy, která tento produkt vyrábí.

Co byste také měli použít, je záruka vrácení peněz. To je také součást reputace, bezpečnosti produktu a hlavní faktor jako jediná věc – pokud vám v případě selhání přípravku na porážku akné vrátí peníze, alespoň nepřijdete o peníze. Bohužel ztracený čas je již zaručen.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Odhalení příčin nízkého objemu spermií, slabé ejakulace a nízké plodnosti u mužů

 Vraťme se k hlavní otázce našeho blogu.  Co je to spermie? Odkud to pochází? Vaše varlata (varlata) každý den vyprodukují miliony spermií. Spermie podléhají přirozenému buněčnému dělení, které nevyhnutelně vede k jejich zrání. Během ejakulace jsou spermie pumpovány do mužského chámovodu, kde se vylučuje fruktóza, semenné tekutiny a další chemikálie. Vaše spermie a další tekutiny spěchají kolem močového měchýře přes močovou trubici a ven z vašeho penisu. To také dokazuje skutečnost, že pokud  zvýšíte objem spermií , bude vám penisem procházet více spermií to znamená příjemnější kontrakce a silnější a větší orgasmus. Aby spermie vstoupily do děložního čípku ženy, musíte zažít erekci, orgasmus a ejakulaci.  K erekci dochází, když je váš penis stimulován nebo když máte erotickou myšlenku. Dochází k náhlému přívalu krve do erektilních tkáňových komor v penisu. To zase prokrvuje penis, čímž ho ztvrdne, zvětší a zvedne. S pokračující stimulací následuje orgasmus a ejakulace. Orgasmus, známý

Komplexní průvodce zvětšením prsou: přírodní prostředky nebo operace?

Zvětšení prsou Stovky tisíc žen na celém světě si přejí mít větší prsa. Přesto většina těchto žen nikdy nebude usilovat o žádnou formu zvětšení prsou. I když by rády měly větší prsa, tyto ženy se nechtějí podrobit nebezpečí nebo nedůstojnosti operace zvětšení prsou – a kdo by je mohl vinit? Upřímně řečeno, většina operací zvětšení prsou přináší méně než dokonalé výsledky. Dokonce i ženy, které se rozhodnou pro mírné vylepšení košíčku B nebo C, mohou skončit s nepřirozenými nebo nerovnoměrnými implantáty. Když uvážíte, že u žen s implantáty je nárůst rakoviny o 21 procent, zdá se, že operace sotva stojí za to. Většina inteligentních žen by raději žila s neuspokojivým A-céčkem, než aby utrácela tisíce dolarů za ohrožení svého zdraví za větší prsa. Dobrou zprávou je, že existuje zcela přírodní bylinná alternativa. Studie ukazují, že ženy, které užívají prášky na zvětšení prsou , zažívají mnoho pozitivních účinků, které by měly z přílivu estrogen. Výsledkem jsou větší, pevnější a plnější